24 i 25 d’octubre, Congrés Interpirinenc de Mitjans de Proximitat a La Seu d’Urgell

La capital de la comarca de l’Alt Urgell (Lleida) acollirà el I Congrés interpirinenc de Mitjans de Proximitat (CIMP) organitzat per l’Associació Catalana de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC), en col·laboració amb les associacions de mitjans Hekimen (Euskal Herria) i Tokikom (Euskadi-Navarra), els Observatoris de la Comunicació Behategia (basconavarrès) i INCOM (Catalunya-UAB) i la dinamització de Mediatic Màrqueting Communication. Col·laboren, entre d’altres, l’Obra Social LaCaixa i Naturgy, amb el suport dels governs de Catalunya, Euskadi, Navarra i Aragó, amb les diputacions de Guipúscoa, Lleida i Osca.

El CIMP se celebrarà els dies 24 i 25 del proper mes d’octubre a la Sala Sant Domènec de la Seu d’Urgell. L’AMIC va una crida per unir-se a l’efemèrides i demana la participació amb els companys globals, “aprèn dels líders del mercat i coneix solucions d’avantguarda en l’esdeveniment més important realitzat fins ara per als mitjans de proximitat. Prepara’t per a dos dies de perspicàcia, innovació i inspiració. Consulta la teva agenda i registra’t avui mateix en ell web www.cimp.media”.

Les associacions convocants representen més de 300 mitjans de proximitat (premsa, ràdio, televisió, multiplataforma) d’Euskadi, Navarra, Aragó, Catalunya, Andorra, i les euroregions Nouvelle Aquitània-Euskadi-Navarre i Occitània-Pirinée-Méditerranée. Ja hi ha més de 120 inscrits i les places són limitades a la capacitat de la Sala Sant Francesc.

Com renovar les maneres de tractament de la informació de proximitat, els formats periodístics i els angles d’enfocament? Com destacar davant un canvi de model i una major competència? Coneixerem les novetats sota la influència del digital durant els últims deu anys i observarem aquestes tendències des d’un panorama imprescindible per comprendre el present i el futur de la informació local. Les respostes les trobaràs al CIMP el 24 i 25 d’octubre, la Seu d’Urgell.

Ramon Salaverría, vicedegà de Recerca de la Facultat de Comunicació de Navarra i expert en mitjans digitals, serà l’encarregat d’obrir el congrés amb la ponència “La importància dels Pirineus: una radiografia dels seus mitjans de proximitat”. En aquesta conferència, analitzarà quants mitjans
periodístics digitals hi ha a les comunitats pirenaiques i com es distribueixen; quin és el perfil informatiu, lingüístic i empresarial, així com els principals reptes i oportunitats d’aquests. En definitiva, una sessió on s’analitzaran les particularitats dels mitjans digitals situats al País Basc, Navarra, Aragó i Catalunya.

Des d’Anglaterra assistirà al congrés Mattew Barraclough, periodista i directiu de la BBC, on treballa la col·laboració d’aquesta amb les empreses de notícies locals per crear i distribuir notícies d’interès públic a tot el Regne Unit. En aquest sentit, la seva ponència serà “Com col·labora la BBC amb

Detalls del CIMP.- Sobre la base d’un pilar anomenat Periodisme de Proximitat, s’han escollit cinc braços:

  1. La funció social dels mitjans de proximitat.
  2. Les mètriques aplicades als mitjans de proximitat: Principals eines i indicadors més adequats.
  3. El model de negoci: Són realitats petites, empresarials o d’entitats – Necessitats específiques de formació.
  4. Normalització i reconeixement dels mitjans de proximitat i promoció de les diferents llengües.
  5. El paper del finançament públic: Polítiques públiques i accions de suport governamental.

El CIMP tindrà una mirada cap al futur, combinant una excel·lent creació en xarxa amb grans presentacions: visions pràctiques del món real que un mitjà de proximitat podrà posar en pràctica immediatament.

Els organitzadors estan convençuts que els mitjans de proximitat seran un canal bàsic per connectar, debatre i trobar-se amb els joves, els diferents talents, les iniciatives diverses…, que s’impulsen a tot el territori interpirinenc. Per registrar-se i conèixer tot el contingut del CIMP podeu clicar en aquest link. Ens veiem a la Seu d’Urgell!

Infografia:Mediàtic

 

About the author

Estanis Benvinguts al bloc d'Estanis Alcover sobre comunicació, premsa i món editorial, publicitat, màrqueting i publicitat. Google