Els mitjans espanyols van rebre el 2018 un total de 75 milions de visites al mes des de Twitter

Espanya se situa entre els primers països del món en tràfic mensual d’usuaris en les webs dels mitjans de comunicació de referència, només superada a Europa per Regne Unit, i a Amèrica per Estats Units i Brasil, segons revela un informe del Mitjana, Reputation and Intangibles Center de la Universitat de Navarra. Al territori digital, l’informe recull que el trànsit arriba a les webs dels mitjans també a través de les xarxes socials, especialment Facebook i Twitter (42,1%). Entre els temes analitzats figura l’impacte de la qüestió catalana a la premsa tant nacional com catalana (veure gràfic), a més de la conversa al voltant dels principals partits polítics i els casos de corrupció.

El professor de la Facultat d’Econòmiques i director del Media Reputation and Intangibles Center de la Universitat de Navarra, Francesc Pujol, va destacar el paper de Twitter com el principal canal de difusió de la crisi catalana en els anys 2017 i 2018 (veure gràfic). Arran del referèndum d’octubre de 2017 i de les notícies posteriors sobre la crisi catalana i l’aplicació de l’article 155 de la Constitució per part del Govern espanyol, els mitjans nacionals van multiplicar per tres els retuits al voltant d’aquesta qüestió, mentre que els mitjans catalans en espanyol els multiplicar per set, i la premsa en català va disparar els seus retuits, multiplicant-se per 17.

Francesc Pujol va aprofitar l’impacte d’aquesta qüestió per subratllar la importància de la missió dels mitjans de comunicació a Twitter. “La premsa ha d’estar en Twitter perquè ha d’explicar el que passa; si no ho fa la premsa ho faran altres. És aquí on es lliura la batalla de la informació i la desinformació “, ha incidit.

L’informe conclou amb un rànquing de rellevància a Twitter, on s’esmenten els comptes més seguides pels periodistes més influents. En aquest sentit, el professor va exposar que els periodistes més influents -els que generen més ‘engagement’ respecte als seus tuits- no són necessàriament aquells amb un major nombre de seguidors. Entre les recomanacions de Pujol perquè els mitjans generin marca en xarxes com Twitter figura aprofitar el prestigi dels seus periodistes, donant-los visibilitat a través dels comptes del propi mitjà. “Això a Espanya tot just es fa”, ha considerat.

Font: Mediàtic/Àmbit d’Estratègia – infografia: Consersacionescon / EL BUTLLETI DE L’AMIC

 

About the author

Estanis Benvinguts al bloc d'Estanis Alcover sobre comunicació, premsa i món editorial, publicitat, màrqueting i publicitat. Google