La llibertat de premsa global se submergeix en el pitjor nivell d’aquest segle

La llibertat de mitjans de tot el món ha caigut al mínim durant almenys una dècada, segons un estudi de RSF que demostra que els periodistes estan amenaçats per la censura del govern, el crim organitzat i les pressions comercials causades pel creixement d’Internet. Turquia ha experimentat el més gran descens de la llibertat d’expressió durant l’última dècada, però Brasil, Burundi, Egipte, Polònia, Veneçuela i Bangla Desh també han tingut un declivi inquietant en la diversitat i la independència dels mitjans de comunicació, segons l’informe.  Quant a l’Estat espanyol aquest treball destaca la seva legislació restrictiva.

“Per primera vegada, tenim una visió global i holística de l’estat de la llibertat d’expressió i informació a tot el món”, va dir Thomas Hughes, director executiu de l’article 19, grup de campanya de llibertat d’expressió, que va elaborar l’informe a conjunció amb V-Dem, una base de dades política i social.

“Malauradament, els nostres resultats demostren que la llibertat d’expressió està sota atac a les democràcies i als règims autoritaris”. Els autors de l’informe van mesurar la llibertat d’expressió en 172 països entre 2006 i 2016 a través d’una mètrica que han qualificat d’Agenda d’Expressió. Es basa en 32 indicadors socials i polítics com el biaix mediàtic i la corrupció, la censura a Internet, l’accés a la justícia, l’assetjament dels periodistes i la igualtat per a les classes socials i els sexes.

Hughes va dir que els periodistes es veien amenaçats per la intimidació, la persecució i fins i tot l’assassinat en algunes parts del món; hi va haver 426 atacs contra periodistes i mitjans de comunicació a Mèxic només el 2016. Ell creu que el Regne Unit va ser responsable d’una de les lleis de vigilància més draconianes en la forma de la Llei de poders d’investigació, que “ofereix una plantilla per als règims autoritaris i soscava greument els drets dels seus ciutadans a la privadesa i la llibertat d’expressió”.

La llibertat dels mitjans de comunicació a nivell mundial es veu encara més amenaçada per l’augment d’Internet, ja que el contingut en línia està sent controlat per un grapat d’empreses d’Internet els processos “no tenen transparència”, la pressió comercial sobre els proveïdors de notícies ha provocat redundàncies i retallades en la inversió i “Gran majoria de països”, inclosa Xina, restringeixen l’accés a una sèrie de llocs web.

L’informe va trobar que 259 periodistes van ser empresonats l’any passat i 79 van morir. Entre els temes de preocupació destaca la vulnerabilitat dels periodistes que informen o critiquen la “guerra contra les drogues” a Filipines, Mèxic i Hondures, i la intimidació i acusacions malicioses contra veus opositores al règim d’Erdoğan a Turquia.

“La llibertat mundial de mitjans està en el nivell més baix des del començament del segle”, va dir l’informe.

A partir d’abril d’aquest any, 152 periodistes turcs estaven a la presó, segons l’oposició. Més de 170 organitzacions de mitjans de comunicació s’han tancat des del cop d’estat de l’any passat, inclosos els diaris, els llocs web, les cadenes de televisió i les agències de notícies i s’han eliminat 2.500 periodistes.

En una nota més clara, l’article 19 va dir que hi havia millores a països com Tunísia, Sri Lanka i Nepal, i també va elogiar la introducció de lleis de llibertat d’informació en 119 països.

Un altre grup, el Comitè per a la Protecció dels Periodistes, va advertir que “mai ha estat un període més perillós de ser periodista”. Va dir que els atacs de Donald Trump als mitjans de comunicació “falsa notícia” als Estats Units van enviar un missatge als líders autoritaris que és acceptable que es reprimeixin a la premsa i assenyalen les recents crítiques a la CNN del govern egipci per la seva cobertura de l’atac terrorista sobre una mesquita al Sinaí.

Robert Mahoney, el vicepresident executiu del CPJ, va dir: “Els Estats Units han estat tradicionalment un faro de la llibertat de premsa i defensor dels periodistes, però un escull de retòrica anti-premsa del president Trump minaga el paper de la premsa en una democràcia i posa en perill els periodistes.

“Etiquetar els informes que no us agrada com a” notícies falses “envia un senyal als líders autoritaris a nivell mundial que no hi ha dubte que esclau a la premsa. No va prendre molt de temps que el ministeri estranger egipci aprofités l’atac de Trump a CNN International aquest mes per intentar apartar l’atenció del missatge al missatger “.

El cap del Servei Mundial de la BBC, el principal canal de notícies internacionals, va advertir que l’aparició de nous poders econòmics que no recolzen plenament la llibertat d’expressió posaria en perill la llibertat mediàtica del segle XXI. Francesca Unsworth va dir: “Ens referim a un món que no crec que comprengui els valors d’il·lustració de la llibertat d’expressió com a part del desenvolupament econòmic.

Quan a l’Estat espanyol l’informe destaca la seva legislació restrictiva. La Llei de protecció de la seguretat ciutadana, generalment coneguda com la “Llei de la llei”, a causa del seu impacte restrictiu a la llibertat d’expressió i informació, va començar a afectar el treball dels periodistes l’any 2016. Almenys sis periodistes han estat multats per suposadament obstruir la policia o fotografiar-los. Adoptat el 2015, quan el Partit Popular dominant encara tenia la majoria absoluta al parlament, la revocació de la llei Gag ha estat reclamada per tots els partits de l’oposició, que també acusen al govern d’exercir un escandalós control sobre el programa de notícies de la ràdio i la televisió estatals radiodifusora, RTVE. Mentrestant, l’elevada taxa d’atur que acompanya la crisi econòmica a Espanya en els últims anys ha tingut un impacte sense precedents en l’ocupació dels mitjans de comunicació espanyols.

Per Graham Ruddick / The Guardian – El Butlletí, Comunicació Viva

About the author

Estanis Benvinguts al bloc d'Estanis Alcover sobre comunicació, premsa i món editorial, publicitat, màrqueting i publicitat. Google